GSEB Solutions Class 8 English Sem 1 Revision

Gujarat Board GSEB Solutions Class 8 English Second Language Sem 1 Revision Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Std 8 English Textbook Solutions Sem 1 Revision

GSEB Class 8 English Revision Text Book Questions and Answers

1. Match the musicians with the musical skills they are known for. One is done for you.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 1 Revision 1

(1) Hindustani classical (vocal)
(2) Playing on the flute
(3) Playing on the sarod
(4) Playing on the shehnai
(5) Singing ghazals
(6) Playing on the sitar

GSEB Solutions Class 8 English Sem 1 Revision

2. Find the names of five musical instruments hidden in the grid:

GSEB Solutions Class 8 English Sem 1 Revision 2

3. Complete the table :

No. A B C
( 1 ) A game in which participants answer the questions Contest C
(2) A person who keeps a record of points in a competition Scorer S
(3) The energy we get from the sun Solar Energy S
(4) A person who fights to make his / her country free Freedom Fighter F
(5) A person who hosts a programme or a competition Anchor A
(6) A person who steals things, money from other’s house Thief T
(7) A person who plays music Musician M

4. Yesterday was an unlucky day for Arif and his friends. Write what has happened to everyone. The first one is done for you:

(1) Arif
(cat) face – (shave)
Answer:
Arif cut his face while he was shaving.

(2) Shailesh
(hurt) arm – (play) cricket
Answer:
Shailesh hurt his arm while playing cricket.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 1 Revision

(3) Rajvi and Disha (dog) chase-(ran)
Answer:
A dog chased Rajvi and Disha while they were running.

(4) Imroz
(find) fly- (drink) soup
Answer:
Imroz found a fly while he was drinking his soup.

(5) Sanskrit
(bang) tree -(drive)
Answer:
Sanskrit banged his car against a tree while driving

(6) Dwija
(barn) finger – (cook)
Answer:
Dwija burnt her finger while cooking.

5. Match the sentences with their answers:

(1) Why don’t you ask him ? — (a) Because I have seen it a hundred times.
(2) Why don’t you join us for the movie ? — (b) Because I have read it.
(3) Why are you sitting idle ? — (c) Because I have never met him.
(4) Why don’t you read this book ? — (d) Because I have finished my work.
Answer:
1- (c) , 2 – (a) , 3 – (d), 4 – (b)

GSEB Solutions Class 8 English Sem 1 Revision

Now write them below:

(1) Why don’t you ask him ? – Because I have never met him.
(2) Why don’t you join us for the movie ? – Because I have seen it a hundred times.
(3) Why are you sitting idle ? – Because I have finished my work.
(4) Why don’t you read this book ? – Because I have read it.

6. Join the sentences given in ‘A’ and ‘B’ as shown in the example:

A B
(1) My neighbour knocked at the door.
(2)  I entered the principal’s office.
(3)  I peeped into the cage.
(4) I met the doctor.
(5) I met a musician.
(1) He was advising my friend.
(2) I was taking dinner last Sunday.
(3) He was playing wonderful tunes on the instrument.
(4) He was consulting a patient.
(5) The monkey was jumping here and there.

Example:
(1) When I entered the principal’s office, he was advising my friend.
(2) When my neighbour knocked at the door, I was taking dinner last Sunday.
(3) When I peeped into the cage, the monkey was jumping here and there.
(4) When I met the doctor, he was consulting a patient.
(5) When I met a musician, he was playing wonderful tunes on the instrument

7. Read the following passage carefully and answer the following questions:

Today we have a competition in our school. Manthan, a student of 8th std. is an anchor of this competition. He is very talkative and he likes to read about every field. He always asks questions to his friends. If they don’t know the answers, they go to their teachers and parents.

They search information on the Internet. Thus, they have quite a good information about Gujarat as well as India. They also have interesting information on various subjects. And today, Manthan and his friends have arranged this competition for us, where Manthan is going to ask questions. Priya is the scorer and Hiren is the time-keeper. And I am a participant. Hey, friends ! The competition is going to start, so bye for just now. I will come back soon with the trophy.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 1 Revision

Question 1.
What is the competition about ?
Answer:
This is a quiz competition.

Question 2.
Who will note down the points in the competition ?
Answer:
Priya will note down the points in the competition.

Question 3.
Find out the opposite of ‘silent’ from the passage.
Answer:
Talkative

Question 4.
List the competitions held in your school.
Answer:
Elocution competition Drawing competition Rangoli competition Debate competition Handwriting competition Class Decoration competition

Question 5.
Have you won any competition ?
Answer:
Yes, I have won a debate competition.

Question 6.
If there is a quiz competition in your school, whom will you choose as an anchor? And why?
Answer:
I will choose Mrunalini as an anchor because she has lots of general knowledge and she likes to ask many questions.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 1 Revision

8. Quiz! Quiz! Quiz! If there is a quiz competition in your school and you are the quiz master, how will you ask questions? Here is one table for you to make questions. Complete the dialogues:

Place —— Village / Town / City

(1) Science City — Vadodara – Ahmadabad
(2) Sun Temple — Modhera – Rajkot
(3) Girnar — Somnath – Junagadh
(4) Vidhan Sabha Gruh — Ahmadabad – Gandhinagar
(5) Mahatma Mandir — Gandhinagar – Ahmadabad
(6) Agiyari — Surat – Udwada

(1) You : Where is the Science City ? Is it in Ahmadabad or Vadodara ?
Neha: The Science City is in Ahmadabad.
You : Yes, you are right.

(2) You : Where is the Sun Temple ? Is it in Modhera or Rajkot ?
Darshan : It is in Modhera.
You : Yes, you are right.

(3) You : Where is Girnar ? Is it in Somnath or Junagadh ?
Meena : It is in Somnath.
You : No, it is the wrong answer. The correct answer is Junagadh.

(4) You : Where is the Vidhan Sabha Gruh ? Is it in Ahmadabad or Gandhinagar ?
Kiran : It is in Gandhinagar.
You : Yes, you are right.

(5) You : Where is the Mahatma Mandir ? Is it in Gandhinagar or Ahmadabad ?
Jatin : It is in Ahmadabad.
You : No ! It is the wrong answer. The correct answer is Gandhinagar.

(6) You : Where is the famous Agiyari of the Parsis ? Is it in Surat or Udwada ?
Shailesh : It is in Udwada.
You : Yes, you are right.

9. Manthan wants to draw a picture of a rally, which was held by his school on ‘No Plastic Day’. Can you help him to make some slogans ?

GSEB Solutions Class 8 English Sem 1 Revision 3

Write some more slogans in English:
(1) Do Not Use Plastic Bags
(2) Do Not Use Plastic Things
(3) Do Not Drink from Plastic Glasses
(4) Do Not Use Plastic Bags for Garbage
(5) Do Not Drink from Plastic Bottles
(6) Do Not Throw Plastic Bottles in Garbage Cans
Now write them down in your school compound and in your village / town.

GSEB Solutions Class 8 English Sem 1 Revision

10. Use a dictionary to complete the table:

I am on the page with the headword ‘start’. I want to find the word ‘pencil’. So I will go back from this page.
Your headword is ‘start’. Find out where the other words are. Tick mark the right column.

Word to be found Forward Back Same Page
pencil
station
tooth
bullock
office
kitchen
yellow
middle
train
detective

Let’s Learn More

Find out the given words from the puzzle:

GSEB Solutions Class 8 English Sem 1 Revision 4

FLAGS
GUARD
COACH
TRACKS
ENGINE
SIGNAL
LUGGAGE
PLATFORM
PASSENGERS

Leave a Comment

Your email address will not be published.