GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Gujarat Board GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State Textbook Exercise Important Questions and Answers, Notes Pdf.

Gujarat Board Textbook Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

GSEB Class 7 Social Science Administration of the State Textbook Questions and Answers

Question 1.
Whom should an MLA address before presenting any question on a problem?
Answer:
The Speaker.

Question 2.
What will happen if the Governor does not sign the bill?
Answer:
The bill will not become a law.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 3.
What are the functions of the Council of Ministers?
Answer:
Main Functions of Council of Minister:

  • The council takes all executive decisions, through its decisions are taken in the president’s name.
  • ministers introduced bills concerning their respective departments in Parliament.
  • The council prepare the union budget every year.
  • The council gives the effect to Laws of the Parliament.

Question 4.
What are the functions of the Chief Minister?
Answer:
Functions of the Chief Minister:
Following are the chief functions of the Chief Minister:
(i) Appoint Council of Ministers
(ii) Allot different ministries to different ministers for the administration of the state
(iii) Observe and guide ministers
(iv) Call meetings at regular intervals
(v) Inform the Governor about all the decisions taken by the Cabinet
(vi) Reform Cabinet if need be

Question 5.
State the organs and functions of the government.

  • Chiefly, there are three organs of the government.
  • The function of each organ is different but inter-related with the other.

The organs of the government and their functions are:

  1. Legislative – Frames laws
  2. Executive – Executes the laws
  3. Judiciary – Sees that the laws are properly followed

Question 6.
Which is the upper house of the MLA? Which house is working in Gujarat?
Answer:
Legislative Council or Vidhan Parishad.
Legislative Assembly or Vidhan Sabha.

Question 7.
Note down the list of the works which should be done by the government in your area.
Answer:
Providing irrigation facility, installing street lights, providing water and cooking gas, health and medical services, constructing pavements, making parks and gardens, etc.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

GSEB Class 7 Social Science Administration of the State Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Write a short note on MLAs.
Answer:

  • The members of the Legislative Assembly are known as MLAs (Member of the Legislative Assembly).
  • All the prospective MLAs register their names in different parties at the time of election which takes place every five years.
  • A person can register as an independent candidate too.
  • Thus, all the candidates belong to different parties.
  • Later, people select one member from each constituency through election.
  • Thus, each area has one MLA.
  • All these MLAs together form the government.
  • Thus, we can say that the MLAs are the representatives of the people.
  • The MLAs have the right to the question the Chief Minister and his ministers during the session of Legislative Assembly.
  • It is necessary to take the permission of the MLAs while taking any decision.
  • The MLAs have the power to take financial decision for deciding the amount of expenditure to be done in different areas.

Question 2.
Explain the structure of the Legislative Assembly.
Answer:

  • All the states of India have Legislative Assembly.
  • Each state is divided into different constituencies.
  • One member from each constituency is selected through election.
  • This member is called Member of the Legislative Assembly (MLA).
  • The number of members varies from state to state.
  • It is decided according to the population of the state.
  • Thus, each state has different number of seats in the Legislative Assembly.
  • There are 182 seats in the Legislative Assembly of Gujarat.
  • Hence it is clear that MLAs together form the Legislative Assembly and hence the government.

The following chart clarifies the structure of the Legislative Assembly:

Topics Legislative Assembly
1. Other names Lower house, Vidhan Sabha
2. Term 5 years; Can be dissolved before its term expires
3. Total members Varies from state to state, according to the population
4. Selection of members Elected directly by people
5. Authorities The members elect a Speaker and a Deputy Speaker among themselves to preside over sessions, meetings, etc.
6. Bill Both Ordinary as well as Money Bill can be introduced
7. Authorized person to approve the bill Governor

Question 3.
Which is the second organ of the government? Who are included in it?
Answer:

  • The second organ of the government at state level is Executive.
  • The Executive organ of the state government includes: to
    1. Governor
    2. Chief Minister
    3. Cabinet or Council of Ministers
    4. All the officers working for the administration of the state

Question 4.
How does MLA become Minister or Chief Minister?
Answer:

  • The government is formed of the political party which is in majority.
  • Thus, the political party in majority forms the ruling party and the leader of this ruling party becomes the Chief Minister.
  • Then the Chief Minister is invited to form the Cabinet.
  • The Cabinet consists of the Council of Ministers who will assist the Chief Minister in the administration of the state.
  • Thus, the Chief Minister and his other ministers are responsible for the administration of the state and different ministries.
  • In some cases, many MLAs have double responsibilities – one as an MLA and the other as a minister.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 5.
Write a short note on Governor.
Answer:
A. Appointment and authority of the Governor:

  • Each state of India has a Governor.
  • The Governor is the Constitutional head of the state.
  • All the administration of the state is done in the name of the Governor.
  • A Governor to the state is what a President is to the nation.
  • Thus, the Governor holds a very important place in the state.
  • The President of the nation appoints the Governor of the state after consulting the Prime Minister.
  • The term of the office of the Governor is 5 years.
  • The Governor is appointed so that the state government functions according to the rules of the Constitution.

B. Functions of the Governor:
Following are the chief functions of the Governor:
(i) Invite the leader of the majority party to form the government
(ii) Appoint the Chief Minister
(iii) Ask Chief Minister and his Cabinet to take oath to be responsible and loyal and maintain secrecy towards Constitution
(iv) Call and adjourn meetings
(v) Pass bills in the Legislative Assembly
(vi) Pass financial bills
(vii) Sign bills passed by the Legislative Assembly so that bill becomes law (viii) Pass ordinance in case of emergency
(ix) Elect judges of all the courts under the High Court
(x) Inform about the working of the state to the Central government

Question 6.
Write a short note on Chief Minister.
Answer:
A. Authority and appointment of the Chief Minister:

  • Each state of India has a Chief Minister.
  • The Chief Minister is the head of the Cabinet.
  • He plays the most important role in the state government.
  • The Chief Minister is to a state what the Prime Minister is to a nation.
  • The leader of the ruling party of the state is appointed as the Chief Minister by the Governor.
  • The term of the office of the Chief Minister is 5 years.

B. Functions of the Chief Minister:
Following are the chief functions of the Chief Minister:
(i) Appoint Council of Ministers
(ii) Allot different ministries to different ministers for the administration of the state
(iii) Observe and guide ministers
(iv) Call meetings at regular intervals
(v) Inform the Governor about all the decisions taken by the Cabinet
(vi) Reform Cabinet if need be

Question 7.
How does our country function? OR Explain the government structure of India.
Answer:

  • The administration of our country is extended at three levels:
    (A) Local level (B) State level and (C) Central level.
  • There are 28 states in India.
  • Hence, there are 28 state governments who manage our country at present.
  • The Central government operates the entire country.
  • There is only one Central level government which operates from Delhi, the capital of India.
  • The Central government takes care of all the state governments and the 7 union territories of India.
  • There are various Corporations, Municipalities, Nagarpalikas, Panchayats, etc. at local level which help the state government in smooth, efficient and hassle-free administration.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 8.
Write a note on the bifurcation of the functions and powers of the state and Central government. OR Give an idea of Union list, State list or Combined list.
Answer:

  • The functions and powers of the state and the Central government are divided into three lists.
  • These lists are Union list, State list and Combined list.
  • Various subjects are included in these lists and the union or the states have to function – accordingly.
  • These lists have been mentioned in our Constitution.

A. Union List:

  • There are 97 subjects in the Union list.
  • The subjects mentioned in the Union list are to be handled by the Central government.
  • Various subjects like census, relation with foreign countries, defence, banking and finance, election, formation of laws for citizens, telegraph, postal services, insurance service, nuclear power services, sea/rail/road/air services, etc. are included in this list.

B. State list:

  • There are 66 subjects in the State list.
  • The subjects mentioned in the State list are to be handled by the Legislative Assembly and the members of the Cabinet.
  • Various subjects like health, agriculture, forest, local self-rule institutes (Panchayat), etc. are included in this list.

C. Combined list:

  • There are 47 subjects in the Combined list.
  • The Combined list is also called Concurrent list.
  • The subjects mentioned in the Combined list are to be jointly or individually handled by the Union government or Central government as well as the State government.
  • Both the state government and the Central government form laws for the subjects mentioned in this list.
  • Various subjects like crime, tax or revenue, divorce, literacy, industry, employment, electricity, etc. are included in this list.

Question 9.
What role do MLAs play in the Legislative Assembly?
Answer:

  • MLAs are the representative of the general public.
  • They have right to question the government and its working.
  • During the session of the Legislative Assembly, the MLAs express their views on the topics being discussed.
  • They can ask questions related to the topic and also give suggestions for the same.
  • They can give their feedback on the measures taken by the government.
  • India being a democratic nation, the MLAs have full authority to the question the Chief Minister as well as the Council of Ministers.
  • In return, the concerned minister is bound to answer the questions of the MLA.
  • He has to give a satisfactory clarification of the issue raised by the MLA.
  • It is necessary that the Cabinet takes permission of the MLAs before taking any decision.
  • In addition to this, the MLAs can take decisions regarding budget and finances of the state.
  • They can also decide how much expenditure can be done in different areas.
  • Thus, MLAs play an important role in the Legislative Assembly.

Question 10.
Write a note on the Speaker.
Answer:

  • The Speaker is the highest authority who manages the Legislative Assembly.
  • He commands the sessions of the Legislative Assembly and conducts its proceedings.
  • Before presenting anything in the session, the members have to seek the permission of the speaker.
  • All the members have to obey the Speaker.

Question 11.
Write a note on Legislative Assembly.
Answer:

  • All the states of India have Legislative Assembly.
  • Each state is divided into different constituencies.
  • One member from each constituency is selected through election.
  • This member is called Member of the Legislative Assembly (MLA).
  • The number of members varies from state to state.
  • It is decided according to the population of the state.
  • Thus, each state has different number of seats in the Legislative Assembly.
  • There are 182 seats in the Legislative Assembly of Gujarat.
  • Hence it is clear that MLAs together form the Legislative Assembly and hence the government.

The following chart clarifies the structure of the Legislative Assembly:

 Topics Legislative Assembly
1. Other names Lower house, Vidhan Sabha
2. Term 5 years; Can be dissolved before its term expires
3. Total members Varies from state to state, according to the population
4. Selection of members Elected directly by people
5. Authorities The members elect a Speaker and a Deputy Speaker among themselves to preside over sessions, meetings, etc.
6. Bill Both Ordinary as well as Money Bill can be introduced
7. Authorized person to approve the bill Governor

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 12.
What are the functions of the Governor?
Answer:
Functions of the Governor:
Following are the chief functions of the Governor:
(i) Invite the leader of the majority party to form the government
(ii) Appoint the Chief Minister
(iii) Ask Chief Minister and his Cabinet to take oath to be responsible and loyal and maintain secrecy towards Constitution
(iv) Call and adjourn meetings
(v) Pass bills in the Legislative Assembly
(vi) Pass financial bills
(vii) Sign bills passed by the Legislative Assembly so that bill becomes law (viii) Pass ordinance in case of emergency
(ix) Elect judges of all the courts under the High Court
(x) Inform about the working of the state to the Central government

Question 13.
Explain who is the Governor.
Answer:
Appointment and authority of the Governor:

  • Each state of India has a Governor.
  • The Governor is the Constitutional head of the state.
  • All the administration of the state is done in the name of the Governor.
  • A Governor to the state is what a President is to the nation.
  • Thus, the Governor holds a very important place in the state.
  • The President of the nation appoints the Governor of the state after consulting the Prime Minister.
  • The term of the office of the Governor is 5 years.
  • The Governor is appointed so that the state government functions according to the rules of the Constitution.

Question 14.
Who is the Chief Minister? Explain.
Answer:
Authority and appointment of the Chief Minister:

  • Each state of India has a Chief Minister.
  • The Chief Minister is the head of the Cabinet.
  • He plays the most important role in the state government.
  • The Chief Minister is to a state what the Prime Minister is to a nation.
  • The leader of the ruling party of the state is appointed as the Chief Minister by the Governor.
  • The term of the office of the Chief Minister is 5 years.

Question 15.
What are the different levels of operation of the government?
Answer:

  • The administration of our country is extended at three levels:
    (A) Local level (B) State level and (C) Central level.
  • There are 28 states in India.
  • Hence, there are 28 state governments who manage our country at present.
  • The Central government operates the entire country.
  • There is only one Central level government which operates from Delhi, the capital of India.
  • The Central government takes care of all the state governments and the 7 union territories of India.
  • There are various Corporations, Municipalities, Nagarpalikas, Panchayats, etc. at local level which help the state government in smooth, efficient and hassle-free administration.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 16.
Write a note on Union list.
Answer:
Union List:

  • There are 97 subjects in the Union list.
  • The subjects mentioned in the Union list are to be handled by the Central government.
  • Various subjects like census, relation with foreign countries, defence, banking and finance, election, formation of laws for citizens, telegraph, postal services, insurance service, nuclear power services, sea/rail/road/air services, etc. are included in this list.

Question 17.
Write a note on State list.
Answer:
State list:

  • There are 66 subjects in the State list.
  • The subjects mentioned in the State list are to be handled by the Legislative Assembly and the members of the Cabinet.
  • Various subjects like health, agriculture, forest, local self-rule institutes (Panchayat), etc. are included in this list.

Question 18.
Write a note on Combined list.
Answer:
Combined list:

  • There are 47 subjects in the Combined list.
  • The Combined list is also called Concurrent list.
  • The subjects mentioned in the Combined list are to be jointly or individually handled by the Union government or Central government as well as the State government.
  • Both the state government and the Central government form laws for the subjects mentioned in this list.
  • Various subjects like crime, tax or revenue, divorce, literacy, industry, employment, electricity, etc. are included in this list.

Answer in One or Two Sentence

Note : Here, answers are given in short for memorizing easily. Students must write full sentences.

Question 1.
What is the full form of MLA?
Answer:
Member of the Legislative Assembly.

Question 2.
Why are MLAs called the representative of the people?
Answer:
Because they are elected by the general public and they work for the welfare of these public only.

Question 3.
What has a person to do if he wants to become an MLA?
Answer:
Register his name with a political party or register as an independent candidate.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 4.
Who forms the government?
Answer:
The political party in majority.

Question 5.
Who becomes the Chief Minister?
Answer:
The leader of the political party in majority.

Question 6.
Whom does the Governor appoint?
Answer:
The Chief Minister and other ministers of the state (Council of Ministers).

Question 7.
Who are included in the Executive organ of the state?
Answer:
Governor, Chief Minister, Cabinet and all the other officers working for the administration of the state.

Question 8.
How do different officers work for the administration of the state?
Answer:
Under the guidance and control of the Council of Ministers who in turn report to the Chief Minister.

Question 9.
Who appoints the Governor?
Answer:
The President, with the consultation of Prime Minister.

Question 10.
Who is the Governor?
Answer:
The constitutional head of the state, on whose name the administration of the entire state is run.

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 11.
Who is the Chief Minister?
Answer:
The head of the Cabinet who plays an active role in the administration of the state.

Question 12.
What does the Cabinet decide? OR What are the functions of the Cabinet?
Answer:
A. Decide policies for different subjects or departments of the state government and execute these policies, B. Introduce bill in the Legislative Assembly.

Question 13.
What is the chief difference between the state and the Central government?
Answer:
Area and size of operation are different, in the way that the state government functions within the state while the Central government works for the entire nation.

Question 14.
Who runs the state?
Answer:
The Chief Minister and his other ministers.

Question 15.
Who is the Speaker?
Answer:
The officer at the highest authority in the Legislative Assembly without whose permission the session can neither be held nor adjourned.

Multiple Choice Questions

Question 1.
MLAs are chosen ………………. .
(A) By the Chief Minister
(B) By the Governor
(C) Through election
(D) By the Speaker
Answer:
(C) Through election

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 2.
MLAs are the representatives of the ………………….. .
(A) Ruling party
(B) Opposition party
(C) General public
(D) Government
Answer:
(C) General public

Question 3.
There are ………………. seats in the Legislative Assembly of Gujarat.
(A) 182
(B) 158
(C) 179
(D) 194
Answer:
(A) 182

Question 4.
The number of seats in the Legislative Assembly depends upon the ……………….. of the state
(A) Economical progress
(B) Total land area
(C) Location and size
(D) Total population
Answer:
(D) Total population

Question 5.
Elections take place every ………………… years.
(A) 3
(B) 5
(C) 8
(D) 10
Answer:
(B) 5

Question 6.
Which of the following statements is false?
(A) All MLAs together form the opposition party
(B) The number of MLAs vary from state to state
(C) All the MLAs may belong to different parties
(D) None of the above statements is false
Answer:
(A) All MLAs together form the opposition party

Question 7.
The Legislative Assembly of Gujarat is in ………………….. .
(A) Ahmedabad
(B) Gandhinagar
(C) Rajkot
(D) Vadodara
Answer:
(B) Gandhinagar

Question 8.
The …………………. is the leader of the ruling party.
(A) Governor
(B) Chief Minister
(C) MLA
(D) Vice-Governor
Answer:
(B) Chief Minister

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 9.
Who appoints the Chief Minister?
(A) Prime Minister
(B) General public
(C) Governor
(D) President
Answer:
(C) Governor

Question 10.
Who is invited to form the Cabinet?
(A) Governor
(B) Vice-Governor
(C) Chief Minister
(D) President
Answer:
(C) Chief Minister

Question 11.
Legislative Assembly is a place where the MLAs of …………….. party gather for discussion.
(A) Ruling
(B) Opposition
(C) Both A and B
(D) None of these
Answer:
(C) Both A and B

Question 12.
Who is included in the Executive organ of the state?
(A) Governor
(B) Chief Minister
(C) Cabinet
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 13.
Who appoints the Governor?
(A) Prime Minister
(B) Chief Minister
(C) President
(D) Vice-President
Answer:
(C) President

Question 14.
Who helps the President in appointing the Governor?
(A) Vice-President
(B) Prime Minister
(C) Council of Ministers
(D) Chief Minister
Answer:
(B) Prime Minister

Question 15.
Who is the Constitutional head of the state?
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Vice-Governor
(D) Council of Ministers
Answer:
(B) Governor

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 16.
Who is the head of the Cabinet of the state?
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Vice-Governor
(D) Council of Ministers
Answer:
(A) Chief Minister

Question 17.
The …………….. observes and guides the work of all the ministers.
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Both of these
(D) None of these
Answer:
(A) Chief Minister

Question 18.
Who introduces bills in the Legislative Assembly?
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Cabinet
(D) Speaker
Answer:
(C) Cabinet

Question 19.
The Union government works at ………………… level.
(A) National
(B) State
(C) District
(D) Village
Answer:
(A) National

Question 20.
There are ……………….. states in India.
(A) 26
(B) 27
(C) 28
(D) 29
Answer:
(C) 28

Question 21.
There are ……………….. union territories in India.
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8
Answer:
(C) 7

Question 22.
How many subjects are there in the Union List?
(A) 97
(B) 66
(C) 47
(D) 82
Answer:
(A) 97

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 23.
There are 47 subjects in the ……………… list.
(A) Union
(B) State
(C) Combined
(D) Concurrent
Answer:
(C) Combined

Question 24.
Which of these is included in Union List?
(A) Health
(B) Literacy
(C) Agriculture
(D) Telegraph
Answer:
(D) Telegraph

Question 25.
There are ………………. subjects in the State list.
(A) 97
(B) 78
(C) 66
(D) 54
Answer:
(C) 66

Question 26.
Employment falls into ……………….. list.
(A) Union
(B) State
(C) Combined
(D) Both A and B
Answer:
(C) Combined

Question 27.
Forest department falls in the …………….. list.
(A) Union
(B) State
(C) Combined
(D) Concurrent
Answer:
(B) State

Question 28.
Who forms laws for literacy?
(A) Union government
(B) State government
(C) Both of these
(D) None of these
Answer:
(C) Both of these

Question 29.
Who asks questions in the Legislative Assembly?
(A) MPs
(B) MLAs
(C) Both of these
(D) None of these
Answer:
(B) MLAs

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 30.
Who presents the budget in the Legislative Assembly?
(A) Speaker
(B) Chief Minister
(C) Finance Minister
(D) Governor
Answer:
(C) Finance Minister

Question 31.
Who manages the Legislative Assembly?
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Speaker
(D) Vice-Governor
Answer:
(C) Speaker

Question 32.
The MLAs seek permission of the ………………. before presenting anything in the Legistative Assembly.
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Speaker
(D) Vice-Governor
Answer:
(C) Speaker

Question 33.
Who elects the judges for the courts of the state?
(A) Governor
(B) Chief Minister
(C) Speaker
(D) All of these
Answer:
(A) Governor

Question 34.
A bill becomes a law only after the ……………….. signs it.
(A) Chief Minister
(B) Speaker
(C) Governor
(D) Cabinet
Answer:
(C) Governor

Question 35.
Who has the right to reform the Cabinet?
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Speaker
(D) MLAs
Answer:
(A) Chief Minister

Question 36.
Who passes ordinance in case of an emergency?
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Speaker
(D) Any of these
Answer:
(B) Governor

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

Question 37.
The informs the about all the decisions taken by the
(A) Cabinet, Chief Minister, Governor
(B) Chief Minister, Governor, Cabinet
(C) Governor, Chief Minister, Cabinet
(D) Governor, Cabinet, Chief Minister
Answer:
(B) Chief Minister, Governor, Cabinet

Question 38.
Finance and banking is a subject of list
(A) Union
(B) State
(C) Concurrent
(D) Combined
Answer:
(A) Union

Question 39.
Which of these is not a subject of the Combined list?
(A) Defence
(B) Crime
(C) Taxing
(D) Divorce
Answer:
(A) Defence

Question 40.
Which list gives an idea about the formation of laws for citizens?
(A) Union
(B) State
(C) Combined
(D) Concurrent
Answer:
(A) Union

Fill in the Blanks

1. The MLAs of the state form the ………………… .
Answer:
Government

2. All the states of India have ……………….. .
Answer:
Legislative Assembly

3. ………………….. member(s) is/are selected from each constituency.
Answer:
One

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

4. The capital of Gujarat is ……………….. .
Answer:
Gandhinagar

5. The political party with majority support forms the ………………….. .
Answer:
Government

6. The political party that rules is called the ……………….. .
Answer:
Ruling party

7. The political party that does not rule is called the …………………. .
Answer:
Opposition party

8. The …………………. appoints the Chief Minister.
Answer:
Governor

9. Many MLAs perform the duties of a ………………….. too.
Answer:
Minister

10. All the officers working for the administration of the state are included in the ………………… organ of the government.
Answer:
Executive

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

11. The term of the office of the Governor is ………………… years.
Answer:
5

12. It is the duty of the government to see to it that the state government functions according to the rules of the ………………… .
Answer:
Constitution

13. All the administration of the state is done in the name of the ………………… .
Answer:
Governor

14. CM stands for …………………… .
Answer:
Chief Minister

15. ………………….. appoints different ministers for the administration of the state.
Answer:
Chief Minister

16. The ……………………. decides policies for departments of the government.
Answer:
Cabinet

17. There are ………………….. state governments in India at present.
Answer:
28

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

18. There is/are ………………… Union government(s) in India at present.
Answer:
1

19. ………………… is the capital of India.
Answer:
Delhi

20. The subjects under the Union list are to be taken care of by the ……………….. government.
Answer:
Union/Central

21. The subjects under the Combined list are to be taken care of by the ………………. and ……………….. government.
Answer:
Union, state

22. One can know about the decisions taken by the government through ……………….. .
Answer:
Media

23. Before reaching any decision, the government has to take permission of the ……………….. .
Answer:
MLAs

24. The ……………….. forms laws for the state government.
Answer:
Legistative Assembly

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

25. The MLAs ask questions to the ……………… and …………………. .
Answer:
CM, Cabinet

True or False

1. All the states of India have Legislative Council.
Answer:
False

2. An MLA may belong to no political party.
Answer:
True

3. The Chief Minister belongs to the opposition party.
Answer:
False

4. Many MLAs have double responsibilities.
Answer:
True

5. A state government has four organs.
Answer:
False

6. The Governor invites the leader of the majority party to form the government.
Answer:
True

7. The Chief Minister calls and adjourns meeting.
Answer:
False

GSEB Solutions Class 7 Social Science Chapter 9 Administration of the State

8. The Finance Minister introduces bill in the Legislative Assembly.
Answer:
False

9. The subjects in the different lists are mentioned in the Constitution.
Answer:
True

10. Postal services are mentioned in the Combined list.
Answer:
False

Leave a Comment

Your email address will not be published.