GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion

Gujarat Board GSEB Solutions Class 10 English Second Language Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Class 10 English Textbook Solutions Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion (Second Language)

GSEB Class 10 English The Ultimate Companion Text Book Questions and Answers

Read the passage and answer the questions.

(1) When they came to the mountain Meru, ! all of them were tired and exhausted. And then, a dreadful thing happened. Draupadi fell down dead. The Pandavas were shocked but they could do nothing. They had to continue their journey. Sahadeva was the next to fall. “He was proud of his wisdom. That is why he had to die,” said ? Yudhishthira.

Nakula died next. Yudhishthira told  Bheema, “Nakula died because he was proud of his beauty.” Then came Arjuna’s turn. Yudhishthira remarked, “Arjima had said that he could kill the enemies all by himself. He had insulted all s the great heroes by that remark. That is why he had to die.” [Pages 45-46]

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion

Questions:
(1) When the Pandavas reached the mountain Meru, they were
(2) Who was the first to die ?
(3) Why did Sahadeva die ?
(4) Why did Nakula die ?
(5)Why did Arjuna die?
(6) What had Arjima said ?
Answers :
(1) When the Pandavas reached the mountain Meru, they were tired and exhausted.
(2) Draupadi was the first to die.
(3) Sahadeva died because he was proud of his wisdom,
(4) Nakula died because he was proud of his beauty.
(5) Arjuna died because he had insulted all the great heroes.
(6) Arjuna had said that he could kill the enemies all by himself.

(2) Yudhishthira continued to climb up the mountain-path. When he was at the end of his journey, he saw a strange light all around him. He recognized Indra, the king of the gods, coming towards him in his chariot. When he came close, Indra stepped down from the chariot and said, “Get into the chariot, Yudhishthira. I have come here to take you to heaven.”

But Yudhishthira refused to do so because he did not want to go to heaven without his brothers and Draupadi. He, therefore said, “If they all do not come with me, I will not go with you.” When Indra heard this, he smiled and said, “My dear Yudhishthira, why do you worry about them? They are already in heaven. You alone will be allowed to enter heaven with your living body. Please get into the chariot.” [Page 46]

Questions :
(1) What happened at the end of the journey?
(2) Who was in the chariot ?
(3) Why had Indra come to Yudhishthira ?
(4) Why did Yudhishthira refuse to go with Indra?
(5) What did Yudhishthira tell Indra ?
(6) Why did Indra teU Yudhishthira not to worry about his brothers and Draupadi?
(7) Yudhishthira alone would be allowed
Answers :
(1) At the end of the journey, Yudhishthira saw a strange light all around him.
(2) Indra, the king of gods, was in the chariot.
(3) Indra had come to Yudhishthira to take him to heaven.
(4) Yudhishthira refused to go with Indra because he did not want to go to heaven without his brothers and Draupadi.
(5) Yudhishthira told Indra that if his brothers and Draupadi did not go with him, he would not go with him (Indra).
(6) Indra told Yudhishthira not to worry about his brothers and Draupadi because they were already in heaven.
(7) Yudhishthira alone would be allowed to enter heaven with his living body.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion

(3) Then suddenly, Yudhishthira turned to Indra and said, “Please let me take this dog into the chariot. It has been with me ever since I left Hastinapur. I would not like to go to heaven without him.” Indra laughed at his love for dog. He said, “How can a dog enter the heaven ? Leave it alone and come with me.” Yudhishthira, however, remained unmoved. He shook his head and said, “My Lord, I cannot do that.

This dog has shared all my troubles so far. He has been faithful to me. I cannot leave him behind. If I do so, all the good I have done so far will be destroyed.” As soon as Yudhishthira uttered these words, a strange thing happened. The dog standing beside Yudhishthira took the shape of his father, Dharma. He addressed Yudhishthira, “My son, I am proud of you. You have always observed ‘ ‘dharma’ in your life. Even today you’ve observed it. It was a kind of a test and you have been successful. Go with Indra to the heaven. You deserve it.” [Pages 46-47]

Questions:
(1) Why did Yudhishthira want to take the dog to heaven?
(2) What did Indra tell Yudhishthira ?
(3) Why could Yudhishthira not leave the dog behind ?
(4) If Yudhishthira left the dog behind
(5) What was the strange thing that happened ?
(6) What did Dharma tell Yudhishthira ?
Answers:
(1) Yudhishthira wanted to take the dog to heaven because it had been with him ever since he left Hastinapur.
(2) Indra told Yudhishthira to leave the dog and go with him because a dog could not enter heaven.
(3) Yudhishthira could not leave the dog behind because it had shared all his troubles and had been faithful to him.
(4) If Yudhishthira left the dog behind, all the good that he had done would be destroyed.
(5) The strange thing that happened was the dog took the shape of Dharma, Yudhishthira’s father.
(6) Dharma told Yudhishthira that he was proud of him because he had always observed dharma.

Vocabulary Recognition

Select the word having the nearest meaning.

Question 1.
worth
A. cheap
B. precious
C. deserve
D. prize
Answer:
C. deserve

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion

Question 2.
journey
A. trip
B. picnic
C. outing
D. walk
Answer:
A. trip

Question 3.
Farewell
A. welcome
B. goodbye
C.wísh well
D. think well
Answer:
B. goodbye

Question 4.
exhausted
A. very scared
B.very angry
C.very tired
D.very fresh
Answer:
C.very tired

Question 5.
dreadful
A. dangerous
B. peaceful
C. sad
D. terrible
Answer:
D. terrible

Question 6.
sorrowful
A. normal
B. excited
C. sad
D. happy
Answer:
C. sad

Question 7.
continue
A. carry on
B. carry out
C.carry to
D. carry for
Answer:
A. carry on

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion

Question 8.
wisdom
A. opinion
B. thought
C. idea
D. knowledge
Answer:
D. knowledge

Question 9.
remark
A. score
B. comment
C.result
D. mark
Answer:
B. comment

Question 10.
fault
A. depth
B. misrepresentation
C. mistake
D. fall
Answer:
C. mistake

Question 11.
boast
A. show off
B. show to
C. show up
D. show for
Answer:
A. show off

Question 12.
peace
A. irritation
B. anger
C. piece
D. calm
Answer:
D. calm

Question 13.
accompany
A. go with
B. go to
C. go for
D. go into
Answer:
A. go with

Question 14.
strange
A. usual
B. like
C. odd
D. alike
Answer:
C. odd

Question 15.
refuse
A. say slowly
B. say quickly
C. say yes
D. say no
Answer:
D. say no

Question 16.
allow
A. refuse
B. let
C. reject
D. respond
Answer:
B. let

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion

Question 17.
unmoved
A. arrested
B. caught
C. stuck
D. firm
Answer:
D. firm

Question 18.
faithful
A. handful
B. Lawful
C. loyal
D. disloyal
Answer:
C. loyal

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion

Question 19.
utter
A. say
B. sing
C. shout
D. scream
Answer:
A. say

Question 20.
address
A. speak for
B. speak to
C. speak over
D. speak into
Answer:
B. speak to

Question 21.
observe
A. walk
B. run
C. chase
D. follow
Answer:
D. follow

Question 22.
deserve
A. be bad
B. be good
C. be unworthy of
D. be worthy of
Answer:
C. be unworthy of

The Ultimate Companion Summary in Gujarati

ભાષાંતર શ્રીકૃષ્ણના મૃત્યુ પછી દ્રૌપદી સહિત પાંડવોને લાગ્યું કે જીવન જીવવા લાયક નહોતું. દરેક વસ્તુમાંથી તેમનો રસ ઊડી ગયો. તેમણે અભિમન્યુના પુત્ર પરીક્ષિતને સમ્રાટ બનાવ્યો અને મહાયાત્રા કરવા માટે હસ્તિનાપુર છોડી દેવાનો નિર્ણય કર્યો. વૃક્ષની છાલ અને મૃગચર્મ પહેરેલાં તેઓ, નગરજનોએ તેમને જે મહેલ આગળ વિદાય આપી હતી, ત્યાં થોભ્યાં.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion

પાંડવો ઉત્તર દિશા તરફ પ્રવાસ કરવા લાગ્યા. થોડા દિવસોમાં તેઓ હિમાલય પહોંચી ગયા. તેમણે પર્વતોનું આરોહણ ચાલુ કર્યું. તેઓ મેરુ પર્વત પહોંચ્યાં ત્યારે થાકીને લોથપોથ થઈ ગયા હતા. પછી એક ભયંકર ઘટના બની, દ્રૌપદી મૃત્યુ પામી ઢળી પડી. પાંડવોને આઘાત લાગ્યો પણ તેઓ કશું કરી શક્યા નહિ. તેમને યાત્રા આગળ ધપાવવી પડી. તે પછી સહદેવ ઢળી પડ્યો.

“તેને તેના ડહાપણ(જ્ઞાન)નું ઘમંડ હતું એટલે તેણે મરવું પડ્યું,” યુધિષ્ઠિર બોલ્યા. પછી નકલ મરણ પામ્યો. યુધિષ્ઠિરે ભીમને કહ્યું, “નકુલ મરણ પામ્યો, કારણ કે તેને તેના રૂપનું ઘમંડ હતું.” પછી અર્જુનનો વારો આવ્યો. યુધિષ્ઠિરે કહ્યું, અર્જુને કહ્યું હતું કે તે એક્લા હાથે જ દુશ્મનોને હણી શકતો હતો. એવું બોલીને તેણે મહાન યોદ્ધાઓનું અપમાન કર્યું હતું. તેને એટલા માટે જ મરવું પડ્યું.”

ભીમ અને યુધિષ્ઠિરે ચાલવાનું ચાલુ રાખ્યું. છેલ્લે ભીમ ઢળી પડ્યો. તે યુધિષ્ઠિર સામે બરાડી ઊઠ્યો, “હું શા માટે મરું? મેં શું ખોટું) કર્યું છે?” યુધિષ્ઠિરે કહ્યું, “મારા વહાલા ભીમ, મેં હંમેશાં તને ચાહ્યો છે, પરંતુ તારો પણ એક અપરાધ હતો. તું હંમેશાં તારા બળની બડાશ મારતો હતો.” તેમને મૂકીને યુધિષ્ઠિર આગળ ચાલ્યા. શાંતિની શોધમાં તેઓ એકલા આગળ ને આગળ ગયા. યુધિષ્ઠિર સિવાય બીજા દરેક જણ પડીને મરી જાય છે? |

પાંડવોએ હસ્તિનાપુર છોડ્યું ત્યારથી એક કૂતરો તેમની પાછળ પાછળ આવી રહ્યો હતો. તે આખી યાત્રા દરમિયાન તેમની સાથે રહ્યો હતો. યુધિષ્ઠિર એકલા પડી ગયા ત્યારે પણ તે તેમની પાછળ ચાલતો હતો.
યુધિષ્ઠિરે પર્વતની કેડી પર ચઢવાનું ચાલુ રાખ્યું. જ્યારે તેઓ તેમની યાત્રાના અંતિમ તબક્કામાં હતા ત્યારે તેમણે પોતાની આસપાસ એક વિચિત્ર પ્રકાશ જોયો.

પોતાના રથમાં તેમની તરફ આવી રહેલા દેવોના રાજા ઇન્દ્રને તેઓ ઓળખી ગયા. જ્યારે તેઓ નજીક આવ્યા ત્યારે ઇન્દ્ર રથમાંથી નીચે ઊતર્યા અને બોલ્યા, “રથમાં બેસી જાઓ યુધિષ્ઠિર, હું તમને સ્વર્ગમાં લઈ જવા માટે અહીં આવ્યો છું.” પરંતુ યુધિષ્ઠિરે તેમ કરવાની ના પાડી, કારણ કે તેઓ તેમના ભાઈઓ અને દ્રૌપદી વગર સ્વર્ગમાં જવા માગતા નહોતા. તેથી તેમણે કહ્યું, “જો તેઓ બધાં મારી સાથે ન આવે તો હું તમારી સાથે નહિ આવું.”

જ્યારે ઇન્દ્રએ આ સાંભળ્યું ત્યારે તેઓ હસ્યા અને કહ્યું, “મારા પ્રિય યુધિષ્ઠિર, તમે તેમની ચિંતા શા માટે કરો છો? તેઓ તો સ્વર્ગમાં ક્યારનાય છે. તમને એકલાને જ સદેહે સ્વર્ગમાં પ્રવેશ આપવામાં આવશે. કૃપા કરીને રથમાં બેસી જાઓ.” જ્યારે યુધિષ્ઠિર રથમાં બેસવા જતા હતા ત્યારે તેમણે કૂતરાને તેમની પાછળ આવતો જોયો. પછી યુધિષ્ઠિર એકાએક ઇન્દ્ર તરફ ફર્યા અને બોલ્યા, “મહેરબાની કરીને મને આ કૂતરાને રથમાં લઈ લેવા દો. હું જ્યારથી હસ્તિનાપુરથી નીકળ્યો ત્યારથી તે મારી સાથે ને સાથે રહ્યો છે.

તેના વગર મને સ્વર્ગમાં જવાનું ગમશે નહિ.” કૂતરા માટેનો તેમનો પ્રેમ જોઈને ઇન્દ્ર હસી પડ્યા. તેમણે કહ્યું, “કૂતરો’ સ્વર્ગમાં શી રીતે પ્રવેશી શકે? તેને એક્લો છોડી દો અને મારી સાથે ચાલો.” તેમ છતાં યુધિષ્ઠિર મક્કમ રહ્યા. તેમણે (નકારમાં) માથું હલાવીને કહ્યું, ‘ભગવનું, એવું ન કરી શકું. અત્યાર સુધી આ કૂતરો મારી મુશ્કેલીઓમાં ભાગીદાર રહ્યો છે. તે મને વફાદાર રહ્યો છે. હું તેને ન છોડી શકું. જો હું એવું કરું તો અત્યાર સુધીમાં મેં કરેલાં બધાં જ સત્કમનો નાશ થઈ જાય.”

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion

યુધિષ્ઠિરને તેની પત્ની અને ભાઈઓ કરતાં કૂતરો વધારે મહત્ત્વનો હતો” આ વિધાન સાથે તમે સંમત થાઓ છો? શા માટે? યુધિષ્ઠિરે જેવા આ શબ્દો ઉચ્ચાય કે તરત જ એક વિચિત્ર ઘટના બની. યુધિષ્ઠિરની બાજુમાં ઊભેલા કૂતરાએ, તેમના પિતા ધર્મનું રૂપ ધારણ કર્યું. યુધિષ્ઠિરને સંબોધીને તેમણે કહ્યું, “પુત્ર, મને તારા પર ગર્વ છે. તેં તારા જીવનમાં હંમેશાં ધર્મનું પાલન કર્યું છે. આજે પણ તેં તેનું પાલન કર્યું છે. આ એક પ્રકારની કસોટી હતી અને તેમાં તું સફળ થયો છે. ઇન્દ્ર સાથે સ્વર્ગમાં જા, તું એને માટે લાયક છે.”
આપણે જ્યાં સાથે હોઈએ ત્યાં સ્વર્ગ છે. એ

Word Meanings

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion 1
GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion 2

Phrases

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion 3
GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 10 The Ultimate Companion 4

Leave a Comment

Your email address will not be published.