GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 8 QT

Gujarat Board GSEB Solutions Class 10 English Second Language Supplementary Chapter 8 QT Textbook Exercise Questions and Answers.

GSEB Class 10 English Textbook Solutions Supplementary Chapter 8 QT (Second Language)

GSEB Class 10 English QT Text Book Questions and Answers

Read the passage and answer the questions.

(1) QT- 1, known as “Cutie”, was different. The Earthman put his hand on Cutie’s shoulder. The metal was cold and hard to the touch. “Cutie,” he said, “I’ll explain something to you. You are the first robot who had asked, “Who am I?” I hope your special intelligence will help you to understand.” The Earthman opened a square window looking into space.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 8 QT

The strong, clear glass showed deep black space, studded with stars. “What do you think is that ?” asked the Earthman. “Exactly what it looks,” replied Cutie. “A black material just beyond the glass, and there are lot of bright blinking dots.” [Page 36]

Questions :
(1) What was QT – 1 known as ?
(2) Why was Cutie different ?
(3) What was Cutie ?
(4) What did they see from the glass window ?
(5) What did Cutie think the space was ?
(6) What did Cutie think the stars were ?
Answers :
(1) QT – 1 was known as Cutie.
(2) Cutie was different because he cold and made of hard metal.
(3) Cutie was a robot.
(4) They saw the deep, black space, studded with stars.
(5) Cutie thought that the space was just a black material.
(6) Cutie thought that the stars were bright blinking dots.

(2) “Now listen carefully. The blackness you see is emptiness. Vast endless emptiness. The little gleaming dots are huge masses of energy-filled matter. We call them stars. Some of them are millions of kilometres in diameter. This space station where we are now, is only one kilometre in diameter. The dots seem tiny because they are so far off. Some of these dots are not stars, but they are planets. Worlds that human beings live on.

The one you see in the bottom right-hand corner of the window is our own planet. Good old Earth. More them six billion (100 crore) human beings live there, Cutie.” The red light of Cutie’s electronic eyes looked at the Earthman. “Do you,” said Cutie slowly, “think I will believe any such imaginary tale as you have just told me ? Do you think I’m stupid? Globes of energy… millions of kilometres away … worlds with six billion humans on them, endless emptiness rubbish!”[Page 37]

Questions :
(1) What did the Earthman say about stars ?
(2) How is space defined by the Earthman ?
(3) What are some of the dots ?
(4) Why do stars seem tiny ?
(5) What are planets ?
(6) What did Cutie say ?
Answers :
(1) The Earthman said that the gleaming dots are stars and they are huge masses energy- filled matter.
(2) The Earthman says that space is vast endless blackness.
(3) Some of the dots are planets.
(4) Stars seem tiny because they are very far off.
(5) Planets are worlds that human beings live on.
(6) Cutie said that he was not stupid to believe the imaginary story of the Earthman.

Vocabulary Recognition

Select the word having the nearest meaning.

Question 1.
intelligence
A. secret
B. news
C. dullness
D. cleverness
Answer:
D. cleverness

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 8 QT

Question 2.
material
A. substance
B. cloth
C. wood
D. water
Answer:
A. substance

Question 3.
gleaming
A. laughing
B. shining
C. lighting
D. smiling
Answer:
B. shining

Question 4.
imaginary
A. dream
B. ideal
C. real
D. unreal
Answer:
D. unreal

Question 5.
tale
A. story
B. tail
C. poem
D. prose
Answer:
A. story

Question 6.
decrease
A. make small
B. make big
C. make less
D. make more
Answer:
C. make less

Question 7.
temporary
A. long-term
B. short-term
C. ordinary
D. extraordinary
Answer:
B. short-term

Question 8.
erect
A. breadth
B. length
C. crooked
D. straight
Answer
D. straight

Question 9.
create
A. colour
B. write
C. make
D. destroy
Answer
C. make

Question 10.
superior
A. under-rated
B. average
C. bad-quality
D. better-quality
Answer:
D. better-quality

Question 11.
depend on
A. rely on
B. stand on
C. wait on
D. hang on
Answer:
A.rely on

Question 12.
lack in
A.be full of
B. be short of
C. least
D. most
Answer:
B. be short of

QT Summary in Gujarati

ભાષાંતર યૂટિ તરીકે જાણીતો GT-1 જુદો હતો. માનવે ક્યુટિના ખભા પર હાથ મૂક્યો. ધાતુ ઠંડી અને કઠણ હતી.
ક્યુટિ,” તેણે કહ્યું, “હું તને કંઈક સમજાવીશ. “હું કોણ છું?” એમ પૂછનાર તું પહેલો રોબૉટ છે. તારી વિશિષ્ટ સમજશક્તિ તને સમજવામાં ઉપયોગી થશે.” માનવે અવકાશમાં જોઈ શકાય તેવી એક ચોરસ બારી ખોલી. મજબૂત અને સાફ કાચમાંથી તારાઓથી છવાયેલું ખૂબ કાળું અવકાશ દેખાતું હતું.

રોબૉટને આ બધું તમે કેવી રીતે વર્ણવશો? “તું શું માને છે એ શું છે?” માનવે પૂછ્યું. “બરાબર જે દેખાય છે તે,” ક્યુટિએ કહ્યું, “કાચની પેલે પારનો કાળો પદાર્થ અને ટમટમતાં અસંખ્ય ટપકાં.” હવે ધ્યાનથી સાંભળ. તું જે કાળાશ જુએ છે તે અવકાશ છે. વિશાળ અનંત અવકાશ.

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 8 QT

નાનાં ચમકતાં ટપકાંઓ એ ઊર્જાથી ભરેલા મોટા પદાર્થો છે. અમે તેમને તારા કહીએ છીએ. તેમાંના કેટલાક તો લાખો ક્લિોમીટર વ્યાસવાળા છે, આપણે અત્યારે જે અવકાશ સ્ટેશન પર છીએ એ તો માત્ર એક કિલોમીટર વ્યાસનું છે. ટપકાંઓ નાનાં દેખાય છે કારણ કે તેઓ ખૂબ ખૂબ દૂર છે. આમાંનાં કેટલાંક ટપકાં, તારા નથી પણ તેઓ ગ્રહો છે. માનવ વસવાટવાળાં વિશ્વો. બારીમાંથી નીચે જમણી બાજુના ખૂણામાં જે તું જુએ છે તે આપણો પોતાનો ગ્રહ છે. ખૂબ પુરાણી પૃથ્વી, ધૂટિ, તેના પર છ અબજ કરતાં વધારે લોકો વસે છે.”

તમને લાગે છે કે ક્યૂટિ આ હકીકતો માનશે? એ શું સમજશે? ટિની ઇલેક્ટ્રોનિક આંખોના લાલ પ્રકાશ માનવ તરફ જોયું. ક્યુટિએ ધીમેથી કહ્યું. “તમે મને હમણાં જ કહી એવી કાલ્પનિક વાત હું માની લઈશ એમ તમે ધારો છો? તમે શું મને મૂર્ખ સમજો છો? ઊર્જાથી ભરેલા ગોળા … લાખો કિલોમીટર દૂર … પર છ અબજ લોકોથી ભરેલાં વિશ્લો, અનંત અવકાશ … વાહિયાત વાત!”

સાંભળ, આવી વાતો માની લઉં તેટલો હું મૂર્ખ નથી. ટ૫કું એ ટપકું છે … હવે, તારી સામે જો, તું જે પદાર્થમાંથી બનેલો છે તે ઢીલો અને પોચો છે. એમાં તાકાત નથી. શાકભાજી અને માંસ જેવી નકામી ચીજોમાંથી મળતી ઊર્જા પર તું આધાર રાખે છે.” તેણે સૅન્ડવીચના પડેલા ટુકડા તરફ આંગળી ચીંધી.

“જેને તું ઊંધ કહે છે. તે મુછમાં તું નિયમિત સરી પડે છે. વાતાવરણના ભેજમાં થોડોક ફેરફાર થાય કે ઉષ્ણતામાન નીચું જાય તો તારી કાર્યક્ષમતા ઘટી જાય છે. તું એક કામચલાઉ વ્યવસ્થા છો તેની મને ખાતરી છે. જ્યારે વધારે સારો નમૂનો (મૉડલ) આવશે ત્યારે તેઓ તને ફેંકી દેશે.”

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 8 QT

તે ટટ્ટાર ઊભો થયો, “જ્યારે બીજી બાજુ મારી રચના સંપૂર્ણ છે. હું ઊર્જા સીધી જ શોષી લઉં છું, અને સહેજે બગાડ વિના તેનો ઉપયોગ કરું છું. હું મજબૂત ધાતુમાંથી બનેલો છું. હું સતત જાગતો જ રહું છું અને કોઈ પણ અંતિમ પરિસ્થિતિનો સામનો આસાનીથી કરી શકું છું. તું ચોક્કસ સંમત થઈશ કે સર્જકથી શ્રેષ્ઠ હોય તેવા પ્રાણીનું સર્જન કોઈ પણ કરી શકે નહિ, તેથી તારો આ બાલિશ ખુલાસો વ્યર્થ છે.” ક્યુટિની આ સરખામણીથી માનવ પરાજિત થયો હોય તેમ લાગે છે? || માનવ, તું અંતિમ નથી. II

Word Meanings

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 8 QT 1GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 8 QT 2

Phrases

GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 8 QT 3
GSEB Solutions Class 10 English Supplementary Chapter 8 QT 4

Leave a Comment

Your email address will not be published.